December 17, 2012

19/12 Amin

Views
Assalamualaikum.
Hehe. D rindu dengan blog D.
Almaklum lah, sibuk.
Sebelum tu,
An nyeong ha se yo!
 
The reason D sibuk sebab D sedang belajar bahasa Korea.
Dalam 2 bulan cuti ni, D tiba tiba rasa nak belajar bahasa Korea.
Hehe.
D minat tengok drama Korea. Bestt.
Dari situ lah D nak belajar.
 
Cuti tahun ni D tiada kerja rumah langsung.
Macam tahun lepas dan tahun lepas nya lagi, D ada banyak kerja rumah.
Bertimbun pula tu.
tapi sekarang tiada lagi. Hehe.
Habis sudah kontrak D dengan KRK.
#Kelas Rancangan Khas
 
Hari Rabu ni keputusan PMR.
19.12.2012
Jam 11 pagi.
Di sekolah masing masing.
 
Ya Allah, Engkau bantulah hambaMu ini agar mendapat 8 A' dalam PMR tahun 2012 ini. HambaMu ini sudah berusaha bersungguh-sungguh. Belajar dan ulang kaji pada hari peperiksaan tersebut. Hamba hanya mampu bertawakal sekarang. Ya Allah, Engkau perkenankanlah doaku ini. Amin.
 
Tolong doakan untuk D ya?
In sha Allah, D akan doakan untuk semua calon PMR 2012 dapat 8A' dan 9A'.
amin ya rabbal al amin.
 
#calon PMR 2012
 
Bagi yg Islam, jangan lupa berselawat dan zikir lah banyak banyak sambil menunggu jarum pendek menunjukkan 11. Bagi SEMUA calon, jangan lupa bawa ibu bapa dan slip peperiksaan ek? 
 
D harap semuanya berjalan dengan lancar.
Jangan terlampau nervous okay. 
Relax kan diri.
 
Sampai sini saja.
D undur diri dulu.
Assalamualaikum.
 
행운을 빌어 요 !
안녕히 가세요
 
 
 
 
 
 

December 5, 2012

사랑의 백일몽 (Daydream of Love)

Views
Assalamualaikum.
Hey. Long time no see.
I'm back!
Lamanya tak update blog niiii.
Kesian pula.
D nak sangat update tapi keadaan tak mengizinkan.
 
Cuti tahun ni lebih panjang daripada tahun lepas.
SPM mula awal.
Btw, GOOD LUCK SPM!
*dah nak hbis baru wish. HAHA.
 
Tahun ni kiranya 2 bulan lah budak sekolah menengah cuti.
Budak sekolah rendah lambat 2 minggu.
Hehe.
Memandangkan lama tak update blog ni.
Hari ni D try nak buat mcm dulu.
cerita in english.
SPEAKING SPEAKING kejap.
JOOOMMM.
 
I could've been the one you noticed
The one that adore you
I could've been all over you
I could've been like all the others
 
Is that what I'm supposed to do?
I think I'm lost in my world.
It would've been really stupid
If I would've went out with you
 
I will try
To give you everything you wanted
It would've been way too soon
I try to be sensitive when with you,
I try to be tough in your eyes,
I try to walk away from my old memories just to be with you
 
I try to be innocent in everything,
I try to be rough the way that you want
But I just wanna pray
You're my daydream
 
You know that I've been thinking about you lately
And every time I look at you
No, how?
I can't explain how I feel inside
 
I'm looking for you now.
Needed a minute, to figure it out.
I'm looking straight out through the window,
don't wanna blink, might miss the signal.
I can't get away from this,
you're my daydream
If I tell you what I'm thinking now
And I let myself trust you
Can you give me what I'm missing?
Can you make my dreams come true?
I've always wanted someone to be mine
I've been waiting so long
Day by day
Could you be that someone?
Someone that will be mine forever
Forever in my heart and my life
 
Are you mine, you mine?
You're mine, you're mine
You're my daydream
Daydream,
you're making me insane
You're my daydream
You're doing it again
I'm ready for now
I think my tongue's done waiting it out
You took your time a while to get through,
I've been awake and dreaming it true.
With every,
with every seam you're sewing up my heart
With every thread, you know you'll put it apart
Look in the mirror, I don't see no scars,
and everywhere i need you, there you are.
Something in your eyes,
Yeah
I recognize it, baby,
could you be the face of love?

Everything is perfect when the light is right
You'll turn and see the face, of love,
Oh we see, eye, eye, eye to eye.
I hear it from your mouth,

Pulling back the curtain,
now it's starting to look certain
You're the face of love.
 
Tadaaa~ Itu ja. Macam? Hehe. Try ja ni. Leave your comment and your link at the tagboard. :3 Thanks.
 
 

October 16, 2012

Paper Paper Paper!

Views
Assalamualaikum. hey.
Lama suda D nda update kan?
Banyakkk suda anai-anai kan?
Siap buat sarang lagi.
Haha.
Sorry sebab lama nda update.
 
D baru ja habis menduduki PMR.
yeah. D baru tingkatan 3.
Ada yg ingat D ni tua kan?
Biasalah.
Manusia semakin membesar dan tua bukan makin muda.
 
Sepatutnya hari masi lagi PMR.
tapi untuk Bahasa:
Arab
Punjabi
Iban
Kadazandusun
Tamil
Cina
 
D cuma ambil 8 subjek ja.
Cukuplah tu.
Hehe.
Sebenarnya D nda tau mau cerita pasal apa?
Lost mind dah.
Otak penat sebab perah untuk PMR
 
D share pasal PMR tahun ni lah.
Untuk adik-adik tahun depan tu yg ambik PMR.
Tolong lah bersedia.
Sebb tahun depan PMR last tahun depan jadi mungkin susah.
 
Tahun ni, PMR nda juga susah nda juga senang.
BM, bgi D susah juga. Boleh tahan soalan tatabahasa.
Pening D fikir.
D ni kurang membaca. Tapi membuat cerita bnyak.
HAHA.
BI, dua dua paper susah bagi D.
50/50 lahh. Tawakal ja lah.
PAI, senang bg D sbb apa ustazah D ramal semua keluar.
Kecuali satu bab tu.
Pasal muhajirin dan ansar.
Ustazah pun terkejut juga sbb tidak disangka-sangka akan keluar.
 
GEO. Hmh. Senanng susah.
Haha.
sikit susah sikit senang. yg lain boleh lah.
Cikgu D ambil kertas soalan tu untuk dia check.
Alhamdulilah, dia ckp D dapat 77%.
D dapat A sbb graf gred akan turun.
Amin.
SEJ, D rasa kebanyakan soalan tahun lepas keluar balik.
Soalan berulang.
Jd untuk adik-adik yg form 2, silalah beli buku PMR tahun lepas okay?
Sejarah nda susah. Senang skor sbb sejarah ni fakta. Tidak akan berubah. :3
 
SN, paper 1 senang. Paper 2 mcm susah sikit sbb soalan ditanya dari segi akal logik.
So boleh dikatakan 50/50. :)
MATH, paper 1 senang. Paper 2 hmh bolehlah.
ada senang ada susah.
MATH ni jangan hafal.
Faham asas dan konsep.
Buat latihan yg berulang kali.
Kalau salah, buat pembetulan. Mesti akan teringat kesalahan tu kalau terjumpa soalan yg kamu salah tu.
Paper yg paling susah untuk D ialah KHB PK.
Soalan semua yg jarang ditanya.
Jarang keluar dari apapa buku latihan.
Pening!
Mau menangis memikir.
 
D hanya mampu bertawakal.
D sudah berusaha. Tinggal keajaiban dari Allah saja selepas ni.
Ya Allah, Engkau luluskan lah PMR aku tahun ni. Engkau bantulah aku agar aku mendapat 8A.
Amin. :)
 
Okaylah. Sampai sini ja D mampu terupdate. Bye.
Assalamualaikum.
Oh ya!
Jgn lupa follow ya. Ada button follow diatas.
Boleh add di FB D dan juga Twitter D.
Insya allah D akan layan.
 
 
 

August 17, 2012

Birthday D :3

Views

Assalamualaikum :3
tajuk D hari ni tntg birthday D.
alololo.
nda kan kamu lupa yg hari jadi D baru baru ja hari isnin lepas.
thanks sesiapa yg wish D.

present?
erm. adalah lebih kurang 4 ja hadiah.
2 hadiah tu dri parents D.
yg 2 lagi tu dari kesayangan dan admirer.
kesayangan D bg teddy bear.
erm. btw, D nda suda dengan Mr S.
huhu. :'(

mesti mau tau kan kenapa?
mesti mau tau siapa kesayangan D maksudkan disini kan?
D akan cerita nanti.
nampak gambar kaki disebelah tu?
tu kaki kami dua. Hehe. comel kan

ouh ya. kesayangan D bagi teddy bear yg sangatlah comel.
lepas tu ada chocolate lagi.
time puasa dia bagi chocolate. haha.
dia bagi tu hadiah kan sambil melutut.
aww. comel.
dia buat gitu depan kawan dia.
kesian dia. sejuk lagi tu tgan.
anyuyuyu.

then, my admirer pula bagi lepas D habis kelas.
dia sebenarnya bukan satu sekolah dengan D.
dia sekolah lain.
erm adik dia seumur dengan D, satu sekolah D.
tu yg dia dtg p sekolah D.
terkejut juga D time tu.
dia ckp hari rabu baru dia bagi hadiah.
so nak lah prepare diri dulu.
tapi tak sangka awal pula.

depan ramai orang lagi tu dia bagi.
semua orang tgk.
lepas tu D malu malu juga mau ambil hadiah tu.
lepas dia balik kan, semua orang tanya siapa tu?
D jwb lah "Dia admirer sejak D form 1 lagi"
terkejut dorang.
macam nda percaya.
Haha.

tapi kan, time juga D sedang berdating dgn kesayangan.
Jeles juga si syg D ni.
Haha.
tapi dia nda mau mengaku.
alololo.
kesiannnn.
ouh ya. Admirer D bagi gelang tangan.
thanksss sbb bagi hadiah.

okaylah. D nak out.
insyallah D akan post pasal raya D nti.
tggu tau!
bye. Assalamualaikum.


July 29, 2012

Alhamdulilah

Views
Assalamualaikum.
Apa khabar semua kesayangan D ni?
Alhamdulilah.
Seminggu suda kita puasa kan
Best taaakkk?
mestilah best kan
dapat pahala.
:3
kita ada 2 minggu lagi untuk ambil pahala Lailatul Qadar kan.

D harap semua readers ambil peluangg ni
kalau yg belum tau lagi,
ustazah D ckp, malam Lailatul Qadar 10 hari sebelum habisnya puasa.
Hari ganjil.
mngkin 21,23,25,27,29 hari bulan.
jadi kejar lahhh ya sygg?

Ouh ya.
D juga mau ingat kan agar
readers semua jgn gelojoh masa berbuka.
mulakan dgn kurma dan air suam dahulu.
terkejut perut kalau kita siram dgn air ABC ataupun laksa kah.
ampus perut nanti.
lagipun tidak rugi pun.
malah sunat.
pahala tu.
Ustazah D pernah juga ckp, apabila kita buat perkara sunat kita akan dapat pahala WAJIB.
nda kah kamu semua mau tuuu?
kalau kita buat perkara wajib kita dapat pahala berganda-ganda.

Masya-Allah.
Sayangnya Allah dgn kita. :3
ingat-ingatlah ya?
okaylah.
D nak tidur.
esok sekolah.
mngkin dapat keputusan PERCUBAAN PERTAMA PMR.
doakan D ya?
aminn.
assalamualaikum.

 


July 21, 2012

Salam Ramadan :)

Views
Assalamualaikum. :3
Yeahh. hari ni mula ibadat yg kita tnggu tnggu kann ?
D puasa hari ni. D mau ambil kesempatan untuk mengucap SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN.
Alhamdulilah.
readers puasa kahh?

Hari ni nda pula D penat atau kehausan.
Hehe.
Kesyiokan karaoke lagi di youtube tapi masih kuat ohh. :3
D nak sharee pasal puasa ni.

Puasa secara bahasanya boleh diertikan sebagai menahan diri.
Daripada segi istilah syara' bermaksud menahan diri daripada makan atau minum untuk suatu jangka masa tertentu.
Puasa ertinya menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari. Umat Islam juga dikehendaki menahan diri daripada menipu, mengeluarkan kata-kata buruk atau sia-sia, serta bertengkar atau bergaduh. Ini kerana puasa merupakan medan latihan memupuk kesabaran, kejujuran serta bertolak ansur sesama sendiri. Secara tidak langsung amalan puasa akan menyuburkan sikap murni di dalam diri pelakunya. Adalah menjadi harapan kita agar kesemua nilai yang baik ini akan terus dipraktikkan ke bulan-bulan berikutnya

Firman Allah S.W.T:
“ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ - (Surah Al-Baqarah: 183)}}

Hadis Rasulullah s.a.w: Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa'i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:

|" Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan......."}}

Ada sesiapa readers masi hafal niat puasa?
Alhamdulilah.

ini ialah lafaz niat puasa

Lafaz setiap malam. Niat ringkas:
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz lengkap:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
  • Sebenarnya bangun untuk bersahur itu sudah dikira berniat untuk berpuasa.
Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan:
Lafaznya:
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Alah. Doa buka puasa pun nda kan nda tau pula?
Haish. D tak nak post lah
nanti masa kamu baca ayat tu, TERBUKA puasa pula.

Nak tahu hukum puasa kah?
Puasa Wajib
  1. Puasa di bulan Ramadhan merupakan salah satu daripada Rukun Islam. Syariat puasa Ramadhan difardhukan kepada umat Muhammad s.a.w. pada tahun ke-2 Hijrah. Makanya, wajiblah ia dilakukan oleh semua orang Islam.
  2. Puasa Kifarah.
  3. Puasa qadha
  4. Puasa Nazar.
  5. Puasa Sunat
Hari-hari berikut disunatkan berpuasa bagi umat Islam:
  1. Puasa enam hari pada bulan Syawal
  2. Puasa pada Hari Arafah pada 9 Zulhijjah, namun menurut Ahli Sunah Waljamaah (Sunni), berpuasa pada 9 Zulhijjah adalah haram bagi orang yang menunaikan ibadah Haji. Berpuasa pada 9 Zulhijjah juga adalah dilarang dalam Mazhab Syiah.
  3. Puasa pada Hari Asyura pada 10 Muharam
  4. Puasa pada Hari Isnin dan Khamis
  5. Puasa pada 13, 14, 15 haribulan pada setiap bulan Islam Hijrah. Pada tarikh-tarikh tersebut bulan akan berada dalam keadaan amat jelas kelihatan serta purnama penuh. Juga dikenali sebagai Puasa Hari Putih.

Puasa Haram

  1. Puasa pada Hari Syak pada hari 30 Syaaban
  2. Puasa pada Hari Raya Aidil Fitri pada 1 Syawal
  3. Puasa pada Hari Raya Aidil Adha pada 10 Zulhijjah
  4. Puasa pada Hari Tashriq pada 11, 12, 13 Zulhijjah
  5. Puasa perempuan haid & Nifas
  6. Puasa pada Hari Arafah yakni pada 9 Zulhijjah, larangan berpuasa menurut Mazhab Syiah, tetapi berpuasa pada hari tersebut adalah sunat bagi Muslim yang mengikuti Mazhab Ahli Sunah Waljamaah, namun menurut pandangan Ahli Sunah Waljamaah juga, haram berpuasa pada hari tersebut bagi orang yang menunaikan Haji di Arafah.
  7. Puasa sunat seorang perempuan tanpa izin suaminya
  8. Puasa bagi orang yang bimbang berlakunya mudharat ke atas dirinya kerana berpuasa
  9. Puasa untuk orang lain dan yang ghaib serta tidak diniatkan kepada Allah SWT 
Sebenarnya siapa tidak puasa tu rugi kecuali orang perempuan. Kenapa?
 Pahala puasa Ramadhan amat besar.
Orang yang meninggalkan puasa dengan sengaja, bukan saja telah melakukan satu dosa besar, bahkan dia mengalami satu kerugian yang amat besar, satu hari puasa yang ditinggalkan tersebut tidak boleh ditebus dengan apa jua cara, tidak boleh ditukar ganti,
 sekalipun orang yang meninggalkannya berpuasa seumur hidupnya.

Ini jelas sebagaimana sabda Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wasallam:
Maksudnya: “Sesiapa berbuka satu hari pada bulan Ramadhan tanpa ada rukhshah (uzur syarak) dan tidak juga kerana sakit, dia tidak akan dapat menggantikan puasa yang ditinggalkannya itu, sekalipun dia berpuasa seumur hidup.”
(Hadis riwayat Tirmidzi, Abu Daud, Nasa’i, Ibnu Majah dan Ibnu Khuzaimah).

Kalau nak tahu lagi,
apabila kita sedang berpuasa lepas tu kita buat perkara sunat
kita akan mendapat pahala WAJIB
bukan pahala SUNAT.
Apatah lagi kalau kita buat perkara WAJIB,
pahala kita pun akan berlipat ganda. :3

Okay?
Dah insaf?
Hehe.
Okaylah D nak out niii.
Nak pegi bazaar.
HEHE
Assalamualaikum.



July 14, 2012

semangat

Views
Hey. Assalamualaikum.
How are you? my little cute readers.
fine? better than yesterday?
good.
Okay. hari ni D mau popet popet pasal sukann yg baru diadakan di sekolah D.

Before sukan tahunan diadakan,
sukan tara duluann.
then a day before the sukan, our school ada karnival.
karnival jual jual.
LELONG LELONG!
MARI BELI.
okay.
bukan kedai BERJENAMA yg menjuallll
tapi "JENAMA" kokurikulum.

setiap unit beruniform mesti ada gerai.
banyak jugaaa yg buka.
you wanna know mine?
mine is Puteri Islam.
what?
nda percaya?
yeahh. betul. D ahli puteri islam.
it is because murah mau beli bajuuu dia and then ayuu sikit.
yg lainn tu bukan apa.
D malas lah mau pakai bajuuu kemeja.
rimas.

okay. seriously, nda banyak pun D dpat beli.
What i just bought is keropok lekor and popia.
thats it!
actually, D mau beli pop ice tapi kan.
dorang suruh beli paket tu then kena suruh pergi kelas yg hujungggg sikit mnta buat pop ice.
bagus nda payah.
ramai lagi tu orangggg.
ayoyoyo.
mcam ikan sardin dalam tin niii

D try pegi kantin.
kantin pun dua kali lima.
sama ja.
teda makanan dijual.
sibuk handle makanan cikgu jaaaa.
hbis tu, kita ni nda penting.
saman nti baru tau
bagus nda payah buka tu kantinnn.

okaylah. banyak pula cerita pasal karnival lelong lelong ni.
the next day pula, kami sukan.
ah? D nda ikut apa apa.
masalah kesihatan.
best jugaa.
dari pagi sampai jam 4 kami di stadium penampang.
sakit punggungggg.
bosan sikit lahhh.
teda barang mau buat kecuali SORAK!
sakit suara kita niiii.
ckp pasal sorak, each rumah sukan have to sent their parciptiants (betul kah ni D eja?) D maksud peserta dari rumah sukann untukk buat CHEERLEADER!
this is first time school buat mcm ni.

okay. ada seksi sikit, ada comel, ada yg bluurrr.
overall, best.

next week dia pula, i mean baru baru ni.
hari selasa!
msti semua tau ni kan.
alah.
1 murid 1 sukan tuuuu.
bersenammmmm jugalah.
tapi laguuu nda best lah.
teda mood mau exercise terus. :3
mau hujan pun ada.
HAHA!

habis tu ja, kami ada sukan lagi.
sukan permainan dalaman.
terus tu sekolah macam pasar malam ni.
lintang pukangg dahhh.
sana siniii.
peningggg. -.-

besttt juga.
ouh ya!
baru D ingat.
nda lama lagi kan puasa.
siapa suda sedia?
are you readyyy?
D lupa pasal tu.
D jnji D akan post pasal puasa kann.
lupa lupa lupa.
nanti kalau D ada masa, D post pasal puasa ahr.
okaylah. D out dlu.
Bobooo dulu.
Gudniteeee. <3
assalamualaikum.

July 3, 2012

Kudat :3

Views
Hey. Assalamualaikum.
Sekian lamanya D nda buka blog kannn.
Rindu pula menaipppp. Heheh.
Gatal betul bah jariiiii D ni.
Oh ya!
My last post about my Superhero kan.
eep! not si dia. But my lovely fatherrrr. :3
Belum baca? Its okay. Still can read at herreeee.

Dlam post tu juga, I said that I will go to Kudat kan. :3
So today, I want to share about my story about Kudat.

Well. First.
Langsung belum pernah pergi Kudat this before.
This is my first trip to Kudat.
Kalau diikutkan, my mom dont want D go to Kudat.
Jauh kannn.

Even my family pun belum pernah pegi Kudat.
Kira "jealous" lah tuuuu. >.<
Hehe.

Perjalanan memang BEST gilaaa.
Walaupun berjam-jam dalam bas tapi nda bosan langsung.
Well. D suka snappinggg.
So, snappp ja lah.
Ramai juga jadi mangsaaa. Hehe.

we use our school bus yg besarrr punyaaa.
D punya kelas cuma ada 20 orang.
tolak 1 orang tu, nda dapat ikut.
Cos' he went to Jakarta.
Ambil kesempatan betul
Mentang mentanglah tiket muraaahhhh kan. :P

So, cuma ada 19 orang murid plusss 2 teachers plus 1 anak ceguuu plusss driverr.
itu jaa yg dlam bas.
Sdgkan limit 30 people ni baaa.

Rupa rupanya.
Smk Pekan Kota Belud ikut bas kami.
yg ikut dgn kami tuuu halfff of themmm.
yg separuh lagiii terbang ikut bas Smk Badinnnn Tuaran.

In the bus, our sch yg paling bising ni baaa.
Macam nda pernah naik bas niii.
Me pula take piccc.
Snapppping every smile on my friend's faceee.
Comellll muka dorang.

Jalan pi Kudat hari tu, took a several hours okay.
Sakit punggung dudukkk sejjjaa.
then, jalan raya pun nda berapa bagusss.
goyang goyang.
upside downnn .

tepat 11.45 am, kami suda sampaiiii.
first imperssionn about Smk Matunggong
LAWA!
BESAR!
CANTIK!
dorang ckp bangunan tu dari 2005 lagiii.
tapi seriously!
macam baruuuuu! 2012

smpai saja sana register dulu.
kami semua ingat kami akan tidur dalam bilik yg sama.
tapi
kena pisaaahhh.
girls ada 13 oranggg.
so setiap bilik ada 2 orang.
except satu bilik, cuma ada 3 oraangg.
and thats me!
D, wan, sabirahhh.
hehe.

lepas tu, kami ada pre test.
alaah ujian biasaa.
8 subjekk.
tapi kan. kami semua kena suruh jawab dalam 2 jammm.
8 subjek in 2 hours!
best nyaa.
1 subjek 15 minit menjawabbb.
otak robot lah katakan.
:3 kesian kannn.

kami nda tau lah apa result tapi cegu kami ckp, ramai gagal.
macam mana nda gagal, if kena bagi 15 minit untuk jawabbbb 1 subjekk.
forget it.
lepas exam, ada ice breakinggg.
D punya group called sirih.
and group D kena suruh hafal seberapa banyak nama lelakiiii.
orang lelaki yg cuma D ingat ialah
bonniface,izat,radzi,maxwell
itu ja. semua dari Smk Badin.
hensem juga doranggg. Hehe.
lepas hafal nama.
kena tukar group ikut bulan hari jadi.
then, tukar lagi ikut group tarikh hari jadi pulaaa.

pening eeh. -.-
but besttt.
so, keesokkan harinya plus esok nya lagi, kami belajarrrr.
then malam terakhir kami disitu,
ada post test lagi.
same test.
in same time juga. +.+
this time, D jawab dengan penuh senyuman.
Hehe.
dah tahu dahhh.

esoknya lagiiii
penutupan.
disitulah, ramai minta
gambar together
num phone
fb
twitter
ada juga yg meluahkan perasaaan.
hehe.
D?
ada peminat?
erm. itu D not sureee. :3
jgnlahhh.
nanti Mr S marah pulaaa. hehe.

okaylah. panjang suda niii post.
D out dlu.
Bye.
Assalamualaikum.

psst: jgn lupa follow and selalu selalu lah baca blog D.
coming soon "Puasa" :3 tngguu tau!

June 15, 2012

Superhero D !

Views
Hey. Assalamualaikum.
D baru tahu rupanya tomorrow Father's Day.
Ya Allah. Mother's Day ingat pula.
Sedapppnya kan. Berat sebelah.
Haishh.
Nda bagussss.

Hari tu. Post D yg lama, D ckp D akan post secara spontan kan.
Nda pa lah. Hope semua readers baca ja lah.
Jom lah mulllaaaa!

"Bukan cuma ibuku sahaja yg aku sayangi, tetapi juga dengan ayahku.
Mungkin pengorbanannya tidak sebanyak pengorbanan ibuku tapi tanpa dia juga, aku tidak akan hadir dalam dunia ini.
Kerna dia, aku masih mampu membeli baju yg baru.
Kerna dia juga, aku masih mampu hidup dalam kesenangan.

Kasih sayang aku terhadapnya sama sahaja dengan ibuku.
Tiada yg lebih, tiada yg kurang.

Seorang ayah penting bagi anak perempuan.
Kaum Hawa.
Kerana dia akan menjadi wali kita pada hari penting kita.
Tapi dari segi fikiranku, dia bukan penting dalam hal itu sahaja.
malah dia penting untukku menlindungiku dari apa jua.
Dialah yg sentiasa ada disisiku ketika ku memerlukan apa sahaja bersama ibu.
Dia lah yg mengendongku ketika aku sedang menangis kerana kesakitan.
Dia juga seorang wira dihadapan mataku.

Seorang ibu tidak akan mampu melakukan semua ni seperti menjagaku, melindungiku, memberi makan dan minum kecuali dilakukan bersama ayahku.
Ayahku memang bukan SUPERMAN.
Tapi dia HEROMAN.
Ayahku memang tidak berbadan TEGAP.
Tapi dia berhati yg KUAT.
Apapun dia lah RAJA bagiku.

Saya sayang ayah saya seperti mana saya sayang ibu saya.
Hari-hari :3
Kamu nda sayang ayah kamu?
Ayah or abah or daddy or bapa or anything you call him.
Do you love him?

Haaa. Macam? Habis suda D buat post tntg AYAH.
D mau juga baca blog kamu tntg AYAH.
Kalau kamu ada buat, D akan baca and letak di blog D.
Then. biar semua orang baca.
:3 Kamu boolehhh bagi link blog kamu di coment or shoutbox D.
Thank you for reading.
Byeee, Assalamualaikum.

psst! Minggu depan D akan pegi KUDAT! Nda sabar.
Mau tau kenapa?
Nantikan post tntg tu akan datanggggg. :3
Jgn lupa folllowww ahr. :3


 

June 8, 2012

tiada makna :'(

Views
Hey. Assalamualaikum.
Hmph. D sedih lahhh.
Hbngan kami dua kan macam bukan dulu dulu ni
Hbngan kami macam renggangg,
Bila mau call, dia angkat juga. Tapi mstii ada alasan dia,
Mau mandi lah. Mau makan lah. Keja lah. Sibuk lahhh.

Adakah ini tanda tanda yg dia nda suka D suda?
Maksud D, dia nemw dgn D suda kah?
Sedih tauuuu. 

D rindu dia baa. Tapi dia macam nda jaa.
Kalau rindu pun, macam teda perasaan. haish.
Macam D post sebelum ni. Dia macam berubah sudaaa.
Dia bukan Shahrul yg D kenal dulu,
Dia macam orang baru yg nda sedar kewujudan D niiii.

D sedihhh okayy.
D nda tau lah apa maksud hbngan ni 1 tahun lebih dari segi pandangan dia.
mgkin dia nda ambil kisah pun.
Manalah tauuu.

Txt? Macam mana mau txt kalau baru beberapa txt, suda habis kredit.
D nda tau lah mana gaji dia p buangg.
Buang untuk beli hadiah untuk perempuan lain kali.
Nda kan gaji sebanyak tu, nda boleh beli kreditttt.
D yg nda kerja ni pun, masi boleh kredittt lagi.
Apa lagi dia, yg suda keja. Ada duit sndiriii.
Eeee. GERAMNYA

mgkin selepas hbngan kami 2 tahun, dia mau putus?
bosan suda kali?
Mau awek yg lagi cunnn dari D.
D ni apa juga.
Saiz L.
Bukan saiz S.
Not slim, not pretty.
Gemuk! Nda matang.
eeeee. Mau tumbukkkk orang suda ni.

 cukup sabar suda ni. 
selama ni D jadi budak baik.
belum keluar lagi tanduuukkk D nii.
Kalau D nda sabar, silap silap hancur dunia kaliii.
Argh! 

p/s: I reaallyyy hope you read this so you understand what I mean sayang. Now, if you want end this relationship. I can take it but dont ever come back to me. I mean it!

okay. bye. Assalamualaikum.

June 4, 2012

BOSAN

Views
Hey. Assalamualaikum.
Sihat?
D sihat alhamdulilah.
Macam?
Cuti readers semua best?
Kamu ada p mana mana?

Mana mana lah. Yg penting bercuti.
Makan angin. Keluar kentut.
Ada?
Bestnyaaaa!
D teda p mana mana.
Yalah.
Cikgu dah bagi "hadiah"

Sedang nikmati niiiiii.
Best jugaaa.
Best lah sangat.
Kamu nda dapat hadiah?
Alololo.
Nda adil. Having fun lah ni.
Hmph!
D nda jeles okay.

Oh ya!
D nda tau oh bila hari ayah?
Bila ahr?

Eleh. Macam tau ja D mau buat post tntg ayah jaaaa
Sebenarnya D belum tertulis apapun dalam otaaakkk niii.
Asyik layan "hadiah" kan.
Tapi D try buat post tntg ayah secara spontan ya?
Apa yg terlintas di fikiran itulah bakal dicoretkan di lembaran putih yg canggih ni okay?

Post tntg "kasih seorang ibu" tu best nda?
Nda?
Hmph.
Just doin my best :3

Bulan ni D akan post tntg AYAH
Bulan depan post tntg PUASA
Bulan seterusnya post tntg HARI RAYA!
Bulan seterusnya lagi post tntg STRUGGLE PMR
Bulan lepas tu lagi post HABIS PMR.

:3
Hehe. Banyaknyaaa.
Macam ada masa free.
Insyallah D akan post ya?
D nda akan biarkan readers D baca benda yg sama jaaaa.
Rajin rajin lah baca blog D ahr.
Hehe.

Okaylah D nak out.
Hari ni hujan+angin=BEST!
D nak out lah. Bye
Mau main gameeee.
#macam budak-budak.
HEHE.
Assalamualaikummmmm <3

May 26, 2012

:')

Views
Hey.
Hari ini D nak syiok sendiri jap.
Nak luahkan perasan jap. :3
Merepek merepek lah. D nda peduli.
Yg penting sekarang ni, D rasa sedih lah.

Kenapa?
Erm. Si dia kan macam nda sayang D suda ni?
D rasa dia bosan dah dengan D kan?

Yalah. D ni gemuk, nda cntik, nda pandai berfesyen.
Boleh dikatakan, 50/50 lah kalau jd gf orang.
Manalah ada orang mau dgn D ni.

Perangai D ni pun mcm budak-budak
Manja sgt.
Suka marah-marah.
Kuat merajuk.
Kuat jelous.
Kuat nangis.
Semualah kuat.

Semenjak dia keja kan, dia langsung teda masa untuk D dah.
Kredit pun teda.
Gaji dia, dia beli hp baru and baju.
Dia ada kasi D kredit.
RM10 pula tu. jadi D tanya dia,
"Ada kasi relaod diri sendiri?"
Dia ckp ada.
Tapi kan....
Dia cuma reloadkan RM5 ja.
Hmph.

D langsung nemw apapa dari dia.
Mahupun harta.
D bukan tgk dia dari segi harta.
Tapi memang D sayang dia sangat-sangat.

D pernah ckp dgn dia,
gaji dia tu biarlah simpan. Untuk diri sndiri.
Hasil titik peluh sndiri juga kan.
D langsung nda pernah terfikir untuk meminta apapa dari dia if dia suda start keja.

Tapi dia tetap degil. Hmph.
jadi kan. Habis ja reload dia yang RM5 tu kan.
Kami langsung teda txt dari hari itu.
Sedih.
Rindu.
mau hampir 2 bulan kami nda txt.

Skrg ni dia ada krdit.
Tapi cara dia txt dgn D kan, macam bukan dia yang D kenal dulu.
Mcam dia berubah ni.
Dalam proses matang kah?
Hmph.

If D log in FB dia, mesti ada ja perempuan dia bawa chat.
Nampaknya, dia bosan sudah dgn D kan.
D rela lepaskan dia.
Asalkan dia bahagia,
D nda mau dia rasa mcam dia ni nda freedom.
D nda mau dia rasa nda bahagia disisi D.

If dia ada jumpa someone yang boleh kasi happy dia,
D nda marah.
D akan lepas dia juga.
D nda jahat tau.
D nda pentingkan diri sndiri.
If itu yg membahagiakan dia, D harus lepaskan.
Daripada dia terus terseksa dgn D kan.

Anyway,
Sayang, D sayang sama sayang tapi if sayang nda sayang D suda.
Its okay. Biarlah.
Dunia ni kan besar. :3
Pasti ada jodoh tak ke mana kan. :')

Okay lah. D nak out dulu.
Mau main sama "hujan"
:')
Assalamualaikum.

May 18, 2012

Struggle

Views
Hey. Assalamualaikum
Lama kan D nda post di lembaran putih yang canggih ni.
Apa nda.

Orang exam baaa. :(
Memandangkan exam D cuma tinggal PSK and SN
D curi sikit masa untuk post lah.
Lagipun hari isnin juga pun.
Still ada timee.
Relaks kan minda dulu.
Curi masa sikit jaaaa.

Before D forget,
Happy Teacher's Day to all teachers especially to my class teacher Teacher Suzana.
3 years together. :3
Thank you teacher for everything.

Kamu cari apa?
Post tntg kasih seorang guru kah?
Alah. D teda masa nak buat.
Struggle lah katakan.

Anak rajinnnn. HEEHE.
Insyallah D akan buat.
D nda janji.
Cerita pasal exam.
How yours exam??
Fine?
Atau ada pasang pistol niiii?

Eleh. Macam D nda tau.
ada berperang ni kan dengan exammm.
Main tembak tembak.
Kan tropot.

My exam?
erm. Macam mana mau explain ahr?
Nda juga susah nda juga senang.
Tengah tengah. :3
Bagi D, yang paling susah ialah sejarah.

Kurang membaca baaaa.
Kenapa kurang baca?
Macam mana nda kurang.
Hari yang sama ada exam SN, MATH and SEJARAH.
OMYGOAT!
Struggle gila. :3

Tapi exam MATH paper 1 is easy lah.
Because semuanya dari PMR past yearrrr.
HEHE.
Ada buat latihannnn. HEHE

Apapun, D harap D dapat semua A.
LULUSS. AMINNNN YA RABBAL AMIN
D doakan untuk semua readers jugaa.
Doakan untuk D juga!
Okay D out dulu.
Mau santaiii jap.
Assalamualaikum. :3 

May 11, 2012

Kasih seorang ibu :')

Views
Hey everybody.
Guess what?
Entri yang kamu semua tggu.
Hehe.
Jom baca.

Orang yang pertama kusayangi ialah ibuku.
Pandangan pertama jatuh cinta ialah ratuku.
Kucupan pertama dari kasih ibu.
Kegembiraan yang pertama ialah penyayang hidupku.

Kegembiraan yang ku nikmati, ku kongsikan bersamamu.
Kau tumpang bahagia.
Dan, apabila aku dalam lemasan tangisanku,
kau hulur bantuanmu.
Kau beri bahumu dan kau setia mendengar tangisanku.

Tanpamu wahai ratu hatiku, aku tidak akan pijak dua tapak kakiku di bumi ini.
Sesungguhnya syurga itu dibawah telapak kakimu,
aku sebagai seorang ihsan yang bergelarkan anakmu
aku menyusun 10 jariku dan aku memohon maaf padamu wahai ibuku.
Aku meminta maaf kerana:

-Maaf sebab kerana aku, ibu terpaksa membawaku ke mana sahaja selama 9 bulan.
-Maaf atas semua rintihan yang ibu lalui
-Maaf atas setiap titik peluhmu apabila menjaga aku
-Maaf atas pengorbananmu untukku
-Maaf segala kesakitan yang ibu rintangi
-Maaf atas kekasaran aku
-Maafkan aku dengan atas segala yang ibu hadapi selama ini

Aku meminta maaf bukan hari ini sahaja tapi setiap hari.
Dalam doaku wahai ibu.
Hari istimewa untukmu bukan hari ini sahaja tapi setiap hari.
Dalam duniaku wahai ibu.
Kasih sayang yang hebat ini bukan hari ini sahaja tapi setiap hari.
Dalam hatiku wahai ibu.
Kegembiraan bukan hanya hari ini tapi setiap hari.
Dalam hidupku wahai ibu.

Ibu, selama 9 bulan ibu menjagaku dengan baik.
Selama itulah ibu menghadapi banyak dugaan.
Tapi aku membalasnya bukan dengan cara baik kan.
Aku akan berusaha menjaga hatimu wahai ibu sebagaimana ibu menjagaku dengan baik.
InsyaAllah.

Maafkan aku, ibu. :'(

Buat readers sekalian, sayangilah ibumu selagi mereka masih ada.
Mohon maaf dengan mereka dengan segera sebelum terlambat.

Dengan ini entri D dah pun berakhir.
Izinkan D mengundur diri dan D harap kamu semua sambut hari ibu dengan sempurna.
Byeeee. Good Night.
Assalamualaikum.


 

May 10, 2012

EXAM!

Views
Hey.
D rindu lah mau mencoret di lembaran putih yang berteknologi canggih ni.
Eleh. Ayat.
Skeemmma. Mintapujiinnyyaaa.

Ouh ya, D ada exam! Arghhh.
Nak kata D stress nda juga. But I'm scared.
Why?
Because all of my teachers are hoping my friends and I get A'.
I mean straight A.
8A okay?
Hmph.
Susah ?
not really. But we have to score 85% first.
Itu baru A.
If dibawah 85%, no need lahhh berangan dapat A.
Mau score B pun at least you must score 75% okay.
Not 60% yang biasa tu.
NO.

In our special class ni,
paling rendah lah you score ialah 50 above!
Not 40!
Kami punya gred is not gred sekolah.
But gred level yang up up!

Dulu, kalau di kelas biasa.
Kita score 60% pun sudah puas hati kan.
Tapi since I got in this class.
For me 60% is nothing.
What you get when you score this?
Let me tell you,
D rasa malu sangat.
SANGAT!
Yalah. The teachers kan macam hampa ni.

Tapi kalau di kelas biasa, macam bangga lah kan.
Yalah. Yang terbaik sudah kita buat.
Tapi in this class. You have to be more strong from this.
Anyway.
D harap D dapat straight this exam!
#cross finger.

Wish me.
Hehe. Wish you luck toooo!
I have to go now.
Need study.
Ouh ya.
Dont forget to read my blog once again on 13th May
My new entri.
About our lovely mom!
Tittlenya "Kasih seorang Ibu" :3
Do come again.
I'm sure you will not regret.
Ok bye. STUDY FIRST.
Good Night.

April 30, 2012

Rinduuunyaa :3

Views
D rindu mau jadi budak kecik!
HUHU.
Kalau jadi budak kecik semua pun bolehhhh.
Nak itu, nak ini.
Semua kena bagiiiiii.

Lepas tu,
kalau kita nangis.
Kena bagi GULA-GULA.
ICE-CREAM lah
COKLAT lah
MAINAN lah
 BAWA JALAN lah
semua lah.

Then, kita mesti happy kan?
mestilah.
manja sekejap dengan parents kan.
A'ah..
Time tu jugalah kita kasi jelous adik-beradik kita yang lain kan.
Ngada-ngada nyaaaaa
Kena sayanggggg boaaaa

Lepas tu kan, yang syok jadi budak kecik kan.
Tak kenal erti putus cinta.
Sakit hati lah.
tak kenal erti kaya atau miskin.
Semua pun kita kawan kan....
Best lahhhh. rinduuunyaaa.

Erti fesyen terkini pun belum paham.
Hp pun time tu, teda erti bagi kita.
Yang bermakna untuk kita time tu,
Our family, our happiness, our friends.
Kan?

Blackhead, jerawat, whitehead.
Itu dibuang tepi.
Teda masa mau marah-marah pasal tu kan?
Bagi perempuan, dulu kita mana lah tau make up kan.
Tau tau ja dari mumy tersayang.
Itu pun nda pandai lagi pakai.

Teknologi canggih sekarang mana ada dulu masa kita jadi budak kecik.
Tau tgk tv. Kartun. Kartun Doraemon.
Duduk rumah.
Main-main at the park.
Main layang-layang at the beach.
Have some fun with our big family.
Pulang kampung, tolong nenek.
main dgn ayam, itik, anak ayam.
semualah.
Rindu dengan kenangan dulu.

Sekarang, semua teda dah.
Semua sekarang dok tengok Ipad jjaaaa.
Nda pun Iphoneee.
Lagi canggih kan, mana ada yang mau duduk rumah have fun with family.
Kawan kan ada?
jalan-jalan lah dgn kawan.
Family pun nda free time mcm dulu.
Asyik keluar masuk jaaa.
Mcam Chipsmoreeee. Hmph.

Nenek dekat kampung rindu dengan kenangan dulu.
Tapi sekarang semua mau di bandar. Budak kecik pun canggih-canggih dah.
Budak darjah 1 satu pun suda ada hp.
Bukan hp black white
Hp mahal.....

Bukan perli tapi this is fact.
Okay lah. D ada sikit puisi.
Bacalahhhh.

"Dulu aku sekarang kanak-kanak yang asyik menikmati setiap saat dan setiap minit yang berlaku dalam hidupku. Aku sangat gembira. Setiap saat yang aku nikmati aku simpan memori dulu dalam hatiku agar tidak hilang. Aku yang dulu asyik berlari, bermain, menangis, gembira kini sudah menjadi seorang remaja. Yang sekarang hanya mampu melihat kegembiraan yang dicipta oleh kanak-kanak sekarang." "Aku berbisik kepada diriku sendiri sambil melihat telatah anak kecil yang sedang gembira 'itulah aku pada masa dahulu, yang asyik menikmati setiap saat' " :)

macam? okay kah?
Hehe. Okay lah D nak out. Byeeeee.



April 18, 2012

Penat :(

Views
Hey. D nak cakap sikit.
Sebenarnya kan . . .
D penat sangat!

Biasalah orang famous lah katakan.
HAHA.
berangan kejap. :)

Kenapa penat?
Iyalah.
Sejak dua menjak ni,
D banyak aktiviti. Full schedule.
Yang mau dating dengan D tu, harap maaf.
Tiada masa yang free.
Datin D sibuk sangat,
Eh. Bukan. Datuk D sibuk. :)

Minggu lepas punya lepas lagi,
D ikut KK City Run.
Penat?
Mestilah. Sesak nafaas lagiii.
Sudah namanya berlari.
Aiyoooo.
Demi markah kokum. Sanggup!

Lepas tu, D ikut Rhino Walk lagi minggu lepas.
A'ah.
Jalan badak.
Merangkak bah D jalan di JALAN RAYA.
HEHE.
Bukaann lah merangkak.
Terlampau lah juga. D cuma membuat berjuta-juta langkah. :3
Ini pun demi markah KOKUM punya pasal!
Haiyaaaa.

Sampai tuisyen pun nda terpergi bahhhh. :(
Lagi-lagi D ada ganti kelas tuisyen.
MALAM PULA TU!
Hari Jumaat! malam!
Lepas tu, esok pagi pegi KOKURIKULUM
Petang tu pegi tuisyen.
Then malam nda cukup rehat. Buat keja rumah.
Esok pagi pegi Rhino Walk. Then cepat-cepat pegi tuisyen lagi.
Ya Allah!
Dugaan!

Tabahkan hati hambamu ni Ya Allah. :)
Tapi Alhamdulilah.
Selamat.
Sihat walafiat lagi. :)
Oh ya.
Cakap pasal sihat.
Readers D ni sihat kah????
Bagus. Alhamdulilah. :)

Okay lah. D penat sangat.
Katil panggil dah.
Tidur dulu.
Selamat malam.
Assalamualaikum. :)



Who know kan?

Views
Hey. D is here!

Hari ni kan D nak cerciterr tntg kehidupan.
Siapa yang tahu tntg erti kehidupan?
Ada sesiapa yang tahu?

Siapa juga yang tahu dalam dunia ada kesakitan dalam diri?
Tau tau ja keluar dari rahim ibu menangis.
Kan?
Seorang ibu yang melahirkan anak pun turut dalam kesakitan.
Cuma dia saja tahu macam mana sakit beranak tu.

Siapa yang tahu dalam dunia ada kegembiraan?
Ada yang tahu?
Memanglah tahu kan.
Dapat Ipad dan Iphone ja terus melompat kegirangan.
Best kan dapat semua tu..

Tapi yang D nak tahu sangat.
Siapa yang tahu macam mana nak gembirakan orang yang dalam kesedihan?
Iya. Dalam dunia memang banyak benda yang mengembirakan.
Mungkin dari paras rupa, mungkin saja dia nampak berseri-seri
tapi siapa tahu jauh dalam lubuk hati dia masih lagi kesedihan.

Diluar dia dalam dunia yang bagaikan syurga,
tapi siapa tahu dia sedang lemas dalam tangisan .
Mungkin saja begitu?
Anyone know?

Sedangkan D pun nda tau yang mungkun saja D masih lemassss.
huhu..
Kan? Sedih didalam gembira diluar. :3
Tabahkan hati ja lah kan.
Semoga Allah sentiasa berada di sisi D dan anda semua. :)
Okay lah D nak out dulu.
Byyyyeee. Assalamualaikum.





April 17, 2012

Always mine

Views
Hey there.
Hari D mix language lah okay.
Actually kan, hari jadi buah hati D baru-baru ni.
D belum lagi bagi present.
Alah.
D kan perempuan. D langsung dont know apa present yg patut D bagi?
Takkan chocolate lagi?
Banyak kali sudah both of us exchange chocolate.
Kira bosan lah.

Kalaulah D ada abang, senang lah.
Tapi D ni anak sulung. Adik pun, adik perempuan.
Takkan mau tanya daddy D pula?
Segan lah.
I wish ada Doraemon sini.
Haha. Sempat lagi berangan.
Ya Allah. Apalah D ni.

Erm.
Yang hairan sini kan.
Dia yang birthday, dia yang bagi HADIAH.
nda kah pelik.
Rajin lagi tu pegi Centre Point.
Hanya mau beli couple keychain set.
Malunyaaa.

3 sudah benda kesayangan dia bagi dengan D.
 Hehe. Sayang fullblast lah my dear ni.
D?
mcam rasanya satu pun teda D bagi dengan dia.
Betul kah syang?
Hehe. :3

1. Rantai. (jarang didapati)
2. Topi dia! hehe.
yang ni D yang minta. Actually D mau yang topi dia yang mcm JB.
Tapi dia nda mau bagi. Jahatnyaaaaa.
3. Keychain. Couple set nda silap.

3 benda ni D jaga bagus bagus.
Cumaaaa. Rantai tu putus. :(
nda tau cmana boleh terputus.
Time D tidur lagi tu.
HUHU. :'(
Sorry sangat sayang.

Anyway. He is the best.
Selalu ada di hati.
:) terukir di bintang.
27.09.2010 <3

Okay. Until here my entri.
Maybe. ada entri baruuuuuu!
Jangan lupa baca blog D. :)
byeeeee.


April 10, 2012

Long time :3

Views
Hey everybody. :)
Sorry if I'm so late for my new entri.
Being a busiest person for this month.
Too tired.
Pressure for PMR.

Erm. About my new homemade entri.
I did a few story but unfortunately
I wrote at my special book,
And that books is at my school.
It's not about love.
In my opinion maybe it's about life. :3
when that book is at me, I post okay.
Dont worry be happy.

Ouh ya. Weird kan?
Suddenly ja I write entri in English.
I just thinking that my blog is not only Malaysian's readers.
Hehe.

btw, I got cute keychain from him.
It is couple keychain.
I hope this time I wont broke that keychain.
Really hope. :)
crossing fingers :3

And if you want to check his story,
you can go to this link
I hope you guys enjoy his entri by his typing fingertips and follow.
:) poor him.
there is no one follow him. :)
pleasee.
Thank you.

Okay. I have to go.
Sleepyhead. Gudnite guys.





 

March 31, 2012

"Kelebihan" Coke

Views
Hey. Lama nda jumpa.
D sibuk sikit. Sebab full time dengan rumah ja.
Iyalah. Ibu D pegi umrah. 
Yang penggantinya memang saja D.
Siapa lagi kan?
Hari ni D nak bagi info sikit tentang Coke.
Tahu coke tu apa?
Alah. Coca cola. Jap ahr. D kasi tunjuk gambar coke tu.

 
AH! nampak tu?
Itulah coke.
Hari ni D nak cerita tentang 11 "kelebihan" coke.

1. Cuba kamu masukkan tulang dalam satu mangkuk. Apa-apa lah jenis mangkuk.
Yang penting namanya MANGKUK. Lepas tu isikan dengan coke.
Ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 HARI SAJA.
Bagus jugakan bagi peniaga sup tulang!

2. Hah. Cuba try ni pula. Bagi surirumah yang malas nak cuci tandas.
Gunakan cara ni. Masukkan setin coke dalam tandas tu then biarkan selama 1 jam.
1 JAM JA lepas tu 'flush'. Cuba tengok.
Bersihkan? Lepas ni cubalah jadikan sebagai sabun badan.

3. Okay. Ni bagi orang yang pentingkan kereta dia.
Lap bumper kereta tu dengan aluminium foil yang dicelup dengan coke.
Confirm hilang punya. Tak percaya? Cubalah.

4. Untuk menghilangkan 'corrosion' atau hakisan pada skru atau nat bateri kereta.
Tuang ja coke tu pada skru.

5. Okay. Banyak lagi. Sabar erk.
Kalau nak melonggarkan skru yang sudah berkarat dan ketat. Tuang ja coke tuuu.

6. Susah nak menghilangkan kesan minyak dekat baju?
Ah. Bila nak cuci baju tu, tambah coke dalam mesin basuh.
Cuba tengok? Hilang tak?

7. Cermin kereta melekit/kotor/berhabuk?
Rendam tuala dengan coke lepas tu, lap cermin tuuuu.

8. Yang ini penting!
Bahan aktif coke adalah PHOSPHORIC ASID. Ia mempunyai pH 2.8. Asid gila!
Ia boleh meleburkan paku dalam masa 4 hari ja. Kalau paku pun boleh dilebur, apalagi dengan tulang kita yang tidak berapa kuat macam besi.

9. NI PUN PENTING JUGA!
Kandungan gula coke ni 18 SUDU CAWAN TEH SATU TIN.
Cuba anda bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula, confirm nak termuntah kan?
Tapi bila dah tambah citric asid, muka dah senyum pun. Lagi-lagi tambah dengan ais!
Indahnya dunia.
Asid tersebut akan beri signal dengan lidah untuk beri signal dengan otak yang air diminum tidak berapa manis. ALAMAK.
Lidah dengan otak pun kena tipu.

10. Coke membawa maksud Cocaine. Ia untuk menghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para buruh. Sama macam dadah juga!

11. Di India, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya, para peladanganya menggunakan coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak.
Sesiapa ada tanam pokok di rumah, semburlah dengan coke.
Agaknya, cili tu rasa pedas manis berperisa coke tak? Cubalah.

aaa. Dah tahu dah kan?
Jadi kalau nak teruskan, its okay.
Terpulang sama kamu ja.
D cuma share info.
And satu lagi,
Korang tahu tak yang buat ni kaum Yahudi.
Dorang buat tapi dorang tak minum.
Betapa lemahnya kita diperdaya oleh dorang.
Harap kamu semua sedar ya.

Okay lah D nak chaw.
Assalamualaikum. :)
 


MsDaniella says Hi